Skomponowanie menu na imprezę nieraz wydaje się sporym wyzwaniem, jednak z hiszpańskimi tapas może stać się to znacznie łatwiejsze. Jakie przysmaki kuchni iberyjskiej warto podać gościom podczas przyjęcia? Poznaj nasze propozycje i zachwyć podniebienia swoich znajomych.
Patatas bravas z salsą i sosem aioli
Chcesz oczarować gości przepysznymi przekąskami w hiszpańskim stylu? W takim razie możesz rozpocząć imprezę od podania patatas bravas, czyli ziemniaków smażonych na złoty kolor z pikantną salsą i kremowym sosem aioli. To wyśmienite połączenie smaków, które zyskuje na charakterze dzięki ostrej salsie, natomiast aioli na bazie czosnku dodaje tym tapas nieco łagodności. Patatas bravas jako specjał kuchni hiszpańskiej są łatwe w przygotowaniu i można je serwować jako przekąskę na zimno lub na ciepło. Urozmaiceniem mogą być różne wariacje salsy, np. z dodatkiem pomidorów lub papryki. Danie to zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem na imprezach i doskonale sprawdzi się w towarzystwie zimnych napojów.
Kiełbaski chorizo w białym winie
Świetnym pomysłem na przekąskę podczas przyjęcia w gronie przyjaciół są kiełbaski chorizo duszone w aromatycznym białym winie. Proces gotowania pozwala mięsu wchłonąć delikatne nuty owocowe, co wspaniale komponuje się z naturalną jego pikantnością. Jeśli chcesz zaserwować swoim gościom niezwykłe doznania smakowe, pamiętaj, aby wybrać wysokiej jakości chorizo i świeże wino. Te hiszpańskie tapas najczęściej podaje się z bagietką lub świeżym chlebem, które doskonale wchłaniają sos. Chorizo w białym winie można również doprawić świeżymi ziołami, aby dodać temu daniu nieco świeżości. Przekąska ta to idealny wybór dla miłośników mięsnych specjałów.
Sezonowe warzywa zapiekane pod kozim serem
A co powiesz na sezonowe warzywa zapiekane pod warstwą aromatycznego koziego sera jako tapas na imprezę? Cukinia, bakłażan czy też papryka nie tylko dostarczają wielu witamin, ale są także doskonałą bazą dla intensywnego smaku sera. Jego delikatne, ale wyraziste nuty świetnie łączą się z naturalnym bukietem warzyw. Taką zapiekankę zwykle doprawia się ziołami, mi.in. tymiankiem i rozmarynem, co dodatkowo podkreśla śródziemnomorski charakter tej przekąski. Danie to jest lekkie, ale sycące, dlatego z całą pewnością przypadnie do gustu tym, którzy poszukują zdrowych opcji na imprezę. Proste w przygotowaniu sezonowe warzywa pod kozim serem zawsze robią wrażenie na gościach.
Krokiety z szynką serrano jako tapas na imprezę
Znakomitym tapas na imprezę są także chrupiące z zewnątrz krokiety z aromatycznym nadzieniem z szynki serrano. Mogą być one wypełnione w środku także mieszanką serów i ziół, dzięki którym zyskują jeszcze większej głębi smaku. Krokiety z szynką serrano doskonale smakują w połączeniu z sosem aioli lub salsą. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, a goście zawsze będą chętnie po nie sięgać ze względu na wyśmienity ich smak.
Hiszpańskie jedzenie naszym zdaniem znakomicie nadaje się na przyjęcie w gronie przyjaciół czy też rodziny. Jego walory smakowe mogą zachwycić najbardziej wymagające podniebienia, dodając imprezie niepowtarzalnego charakteru. Podoba Ci się nasz artykuł? Podziel się nim z innymi, aby również mogli odkryć niezwykły smak hiszpańskiego jedzenia.